Jahanje je koristno za duha in telo

 

Jahanje je, tako kot smučanje ali katerakoli druga aktivnost, od daleč videti zelo enostavno. Sedeš na konja, rečeš “hijo” in že se poženeta čez cvetoče travnike z vetrom v laseh. V resnici pa je jahanje neizmerno bolj kompleksno, kot je videti na prvi pogled in ni le zgolj mlahavo sedenje na konjskem hrbtu.

Poleg fizične aktivnosti ima jahanje za otroke in tudi odrasle, številne koristi. Ravno tako kot pri smučanju, sta tudi pri jahanju izjemnega pomena ravnotežje ter usklajeno delovanje celega telesa, predvsem nog, rok, trupa in tudi možganov.

Kot sem omenila že na začetku, je jahanje vse prej kot le sedenje na konjskem hrbtu, ampak  vključuje tudi redno krtačenje in skrb za konja. V šoli jahanja se na začetku, skozi tako imenovano »delo na s konjem na tleh” se učimo pravilne skrbi za konja, njegovo vzdrževanje, njegove potrebe in tudi gradimo odnos s konjem.

Če želimo resno in dobro jahati, se moramo vedno zavedati, da konj ni le rekvizit, ki ga vzamemo, kadar želimo jahati in ga po končanem jahanju spet spravimo nekam v kot in ga tam po potrebi pustimo nekaj dni, tednov ali kar mesecev.

Konj je živo bitje, ki terja vsakodnevno pozornost, vsakodnevno nego in skrb tudi tiste dni, ko ga ne jahamo. Pravzaprav je celo zelo nujno, da konja redno obiskujemo, se z njim družimo, še posebej priporočljivo pa je, da si vsaj kakšno urico na teden vzamemo tudi samo za druženje in spoznavanje s konjem, ne le za jahanje. Boste videli, da je tudi to koristno tako za vas kot tudi za konja.

Jahanje

Jahanje je odlična rekreacija

Kdor misli, da se na konju samo sedi, bo svojo zmoto spoznal v prvi ali drugi uri učenja jahanja 🙂 Še več, jahanje je odlična rekreacija, še toliko boljša pa je, ker večinoma poteka na prostem, na svežem zraku, v naravi in med plemenitimi živalmi. Med krtačenjem, pripravo na jahanje,še posebej pa med jahanjem se namreč dodobra razgibamo in tudi dobro preznojimo.

Po prvih nekaj urah jahanja boste kaj hitro ugotovili, da so na primer notranje stegenske mišice pri jahanju zelo pomembne. Na to vas bo namreč opomnila boleča notranja stran nog. Tudi roke po končanem jahanju ne bodo več tako spočite, kot so bile prej. Verjetno boste odkrili kakšno novo skupino mišic ali pa vas bo “musklfibr” opomnil na kakšno mišico, na katero se že pozabili. Z rednim jahanjem se bodo vse potrebne mišice navadile na novo gibanje in »musklfibra« kmalu ne bo več, saj bomo mišice učinkovito okrepili.

Med jahanjem hkrati razvijamo tudi občutek za ravnotežje, izboljšujemo koordinacijo telesa, razvijamo mišic in vadimo koncentracijo. Moram omeniti tudi, da je jahanje krasna miselna rekreacija, saj morajo vaši možgani nenehno na polno delati. Razmišljati morate o svoji naslednji potezi, kaj bo naredil konj, usklajevati svoje in konjeve noge… skratka, pri jahanju je zagotovoljena tudi miselna rekreacija.

 Jahanje spodbuja miselno aktivnost

Med jahanjem je potrebno tudi precej razmišljati, spremljati konja, njegovo gibanje in odziv, paziti tudi na dogajanje v okolici ter seveda na lastno telo in gibanje.

Sprva je pri jahanju daleč največji izziv ostati v sedlu. Ko obvladamo sedenje, sledi pravilno usmerjanje konja in nenazadnje tudi obvladovanje svojega telesa v različnem gibanju konja, od hoje do galopa. Med jahanjem morajo roke delovati ločeno od naših nog, kar je v začetku tudi svojevrsten izziv.

Naučiti se moramo pravilnega sedenja, ravnotežja, ukazov za premikanje konja, ipd. Pri jahanju se nenehno učimo, sprva seveda osnov, potem pa tudi bolj zahtevnih vaj.

Skoraj vsakič, ko jahamo, spoznamo kaj novega, se naučimo novega giba, novega ukaza, česa novega o konju, ki ga jahamo. Pri jahanju se učenje nikoli ne konča, zato se ni bati, da bi vam postalo dolgčas.

 Jahanje koristi pri čustvenemu razvoju in občutku odgovornosti

Ker so konji po svoji naravi zelo senzibilni, znajo izredno dobro »prebrati« počutje in vidijo naravnost v srce. Skoraj ga ni počutja, ki bi ga pred konji lahko skrili.

Če pridete h konju napeti in živčni, bo napet in živčen postal tudi konj. Če pridete brezvoljni, bo brezvoljen tudi on. Še posebej pomembno je, da znate pri konjih krotiti svojo jezo. Ravno na jezo se namreč zelo slabo odzivajo in bolj kot boste jezni vi, bolj bo jezen konj in na koncu bosta končala kot neuspešna jezna dvojica.

Če znamo pravilno krotiti sebe, pristopiti k jahanju in konjem z odprtim srcem, brez frustracij, lahko s temi plemenitimi živalmi razvijemo res čudovit odnos, od katerega imata veliko jahač in tudi konj. Seveda ob predpogoju, da so osnove dobro postavljene in je odnos pravilen od samega začetka.

Konje moramo razumeti in poznati njihovo govorico, saj nam na svoj način sporočajo, kaj se z njimi dogaja.

Konji so hkrati tudi odlični učitelji. Pomagajo nam lahko pri premagovanju strahov in neodločnosti, z njihovo pomočjo lahko pridobivamo samozavest, skozi jahanje pa nam pomagajo pri koncentraciji in zmanjševanju stresa. Učijo nas odgovornega odnosa do živali, samodiscipline in potrpežljivosti.

 

Več o šoli jahanja v Konjeniškem klubu Grič najdete tukaj.

 

Mojca Pušlar