Jahanje konj za pametnejše otroke

 

Želite, da bodo vaši otroci pametni in uspešni? Potem jih vpišite na jahanje.

Jahanje med drugim izboljšuje inteligenco, otroci so lahko bolj uspešni v šoli in lažje rešujejo naloge in probleme.

Ne, nikakor si ne izmišljujem, dejansko so znanstveniki ugotovili, da jahanje aktivira simpatični živčni sistem, dobro vpliva na notranje organe, odlično kuri kalorije in je tudi krasna sprostitev v današnjem norem svetu.

Ker gre za šport, je jasno, da ima jahanje fizične koristi, poleg tega pa pospešuje umski razvoj, izboljšuje sposobnost učenja, spomina in reševanja problemov.

Grki so terapevtsko moč konjev dokumentirali že leta 600 pred našim štetjem, francoski zdravnik Cassaign pa je leta 1875 prišel do zaključka, da terapija s konji pomaga pri nekaterih nevroloških boleznih.

 

Jahanje konj izboljšuje umske sposobnosti

Sprva se zdita vodenje konja in ohranjanje ravnotežja na njem prava izziva, a kot vsaka druga spretnost, tudi jahanje sčasoma postane lažje. Kasneje se vedno znova pojavijo novi izzivi in z njimi nove priložnosti za učenje.

Raziskave kažejo, da vseživljenjsko učenje preprečuje oziroma manjša izgubo spomina. Prav tako kot mišice tudi možgani potrebujejo vadbo, da ostanejo aktivni.

In jahanje konj je odličen način ohranjanja aktivnih možganov, saj zahteva veliko hitrega razmišljanja, pozornosti in osredotočenosti. Konji so pač velike in močne živali, zato zna biti vsaka napaka (vsaj malo) boleča.

Matematika se pri vašem otroku zaradi jahanja žal ne bo izboljšala

jahanje konj Če ima vaš otrok v šoli težave z matematiko, jih z jahanjem ne boste razrešili in zaradi tega naslednjega testa ne bo pisal kdove kako bolje.

Večja razlika pa se bo pokazala pri vedenjskih nalogah, posledično pa tudi pri inteligenci in splošnem uspehu v šoli.

Japonski raziskovalci so odkrili, da vibracije med jahanjem aktivirajo simpatični živčni sistem, del možganov, ki je odgovoren za učenje, spomin in reševanje problemov.

Znanstveniki trdijo, da lahko otroci, če se ukvarjajo z jahanjem, postanejo bolj inteligentni in bolj uspešni v šoli.

Otrokom so namreč postavili enostavno nalogo. Pred in po jahanju so morali rešiti odzivni in matematični test.

Ugotovili so, da so otroci po jahanju vedenjske naloge opravili bolje kot pa pred jahanjem. Manj učinka so (na žalost) zaznali pri reševanju matematičnih nalog.

Raziskave torej kažejo, da jahanje lahko izboljša kognitivne sposobnosti otrok. Po domače povedano, to pomeni, da možgani delujejo bolje, tako na področju razumevanja, procesiranja informacij, shranjevanja podatkov in vsega ostalega.

 

Fizične koristi jahanja

jahanje konjZ jahanjem izboljšujemo ravnotežje, koordinacijo in držo. Gibi rok, nog in trupa, s katerimi komuniciramo s konjem, zahtevajo kar precejšnjo kontrolo nad lastnim telesom.

Med jahanjem delujejo različne skupine mišic, še posebej nožne, trebušne, ramenske in hrbtne mišice. Pri jahanju ne gre le za moč, temveč tudi za gibljivost in stabilnost.

Jahanje konja na naše notranje organe (predvsem na jetra in prebavne organe) deluje podobno kot človeška hoja. Zato je jahanje zelo priporočljiva terapija za ljudi, ki so na invalidskih vozičkih.

Kot vsak drug šport je tudi jahanje odličen način ohranjanja forme in porabljanja kalorij. Pazi to, 68 kg težka ženska v minuti jahanja porabi 5 kalorij oziroma še več, če gre za bolj intezivno jahanje. Kaj pravite na to? 🙂

Kot sem že večkrat omenila, fizično intenzivni in kalorije porabljajoči so tudi opravki, ki sodijo k jahanju – krtačenje, čiščenje hleva, prenašanje sedla in bal sena. Tudi s tem bodo otroci in tudi odrasli ohranjali mišično maso in kostno gostoto.

 

Sprostitvene in druge koristi jahanja konj

Za mnoge, predvsem tiste, ki živijo v mestih, jahanje konj predstavlja stik z naravo. Številni pri delu s konjem najdejo druženje in tolažbo. Čeprav je jahanje zahtevna in izzivov polna aktivnost, za mlade in starejše jahače pogosto pomeni čas za sprostitev.

Sčasoma se jahači s konjem tudi zelo povežejo ter z njim delijo občutke in čustva. Odnos s konjem se nenehno razvija, vzpostavlja se obojestransko zaupanje, spoštovanje in razumevanje.

Poleg spoznavanja konja jahač obenem spoznava tudi sebe. Konji so izjemno inteligentna in čustvena bitja in nam lahko služijo kot nekakšno ogledalo, zato so vedno bolj popularne terapije s konji – na primer pri tistih, ki se borijo s stresom ali depresijo.

 

 

Viri:
Dailymail
The Spruce
Brainheadway

 

 

 

 

Mojca Pušlar

2 comments on “Jahanje konj za pametnejše otroke

 1. Enja Košar

  Živijo!
  Zanima me če iščete kakšno pomoč za počitniško delo. Stara sem 15 let in se zanimam za počitniško delo kot za konje. Hvala za odgovor!
  LP Enja Košar

  Reply
  1. Mojca Pušlar

   najbolje bo, da pokličete Urško, na 051 610 511.

   Reply

Leave Comment