Jahanje konjev – kdaj in kako začeti z jahanjem?

jahanje konjev

Jahanje konjev – kdaj in kako začeti z jahanjem?

Konji s svojo dobrodušno in prijazno naravo dobrodejno vplivajo na vse ljudi, tudi na otroke, zato priporočamo čim več druženja z njimi. Jahanje konjev za otroke ne pomeni zgolj sedenja na konjskem hrbtu, ampak otroci že od malega spoznavajo tudi naravo konj, kako skrbimo za njih in tudi to, da je jahanje pravzaprav le del odnosa s konjem.

Jahanje konjev je čudovito doživetje

V svetu, kjer prevladujejo pametni telefoni in računalniki, ko imamo dobesedno na vsakem koraku cel kup možnosti, je lahko jahanje drugačno doživetje.

Zanimivo je, da si večina otrok iz srca želi jahanja, pa je lahko prvi stik s konjem za nekatere otroke kar malce strašljiv. Nekateri otroci so ob srečanju s konjem malce plašni, spet drugi si v trenutku premislijo in nazadnje celo nočejo jahati.  Vzrokov je lahko več, nekatere na primer prestrašita velikost konja in njegova moč.

Spte drug dejavnik je lahko konjeva drugačnost. V nasprotju s kužkom, ki nemudoma priteče k nam in komaj čaka, da ga pobožamo ali pa muco, ki nas z motanjem pod nogami prosi za crkljanje, se konji vedejo drugače. Konj se nam nikoli motal med nogami (ker je za to pošteno prevelik). Še več, zdi se nam, da z nami nič ne komunicirajo in da nam ne pokažejo, da si želijo naše bližine ali pozornosti. Kar pa nikakor ne drži, saj konji nenehno komunicirajo z nami, le poznati je treba njihovo govorico.

V vsakem primeru pa je zelo pomembno, da otroka ne smemo nikoli siliti h konjem al k jahanju, še posebej, če vidimo, da se otrok konja ali jahanja sprva boji. Dati mu moramo dovolj časa, da konja spozna, da se začne v njegovi družbi dobro počutiti in da se strah umakne radovednosti in želji po jahanju.

Zato v Konjeniškem klubu Grič otroke na konje navajamo postopoma in jih najprej skupaj pripeljemo iz izpusta, pred jahanjem očistimo, pokrtačimo in spoznamo opremo za jahanje. Otroci tako v družbi vodnika na primer spoznajo, da se konj med krtačenjem prestopa, da tudi povoha krtačo in spremlja, kaj se dogaja okoli njega.

Jahanje konjev za otroke – Kdaj lahko otroci začnejo jahati?

Pri starosti sicer ni posebnih omejitev, vendar pa je jahanje konjev najbolj primerno za otroke nekje od dveh let naprej, predvsem je to odvisno od otroka. Pri 2 do 3 letih otrok pravzaprav še niti ne jaha zares, ampak najprej le spoznava osnovne lastnosti konjev, kako skrbimo za njih, na primer s krtačenjem, pri jahanju pa bolj kot ne sedi na konju (pogostokrat tudi s pomočjo starša), saj nima dovolj razvite motorike in tudi ne dovolj moči.

Pri štirih ali petih letih otrok (seveda je to odvisno od vsakega posameznega otroka posebej) lahko že dokaj samostojno sedi na konju in izvaja osnovne vajice za ravnotežje (jahanje konja z eno roko, dvigovanje rok nad glavo, jahanje z zaprtimi očmi, igranje z žogo ali obročem na konju).

Otroci od pet let naprej pa lahko počasi začnejo tudi navajati, kako se konja usmerja, vadijo ravnotežje in tako počasi dobivajo občutek o jahanju.

Izjemnega pomena je, da se starši zavedajo, da nekje do 8 leta otroci ne morejo in niti ne smejo intenzivno jahati. Kot aktivnost je namreč jahanje, če prištejemo zraven še konja, preveč kompleksna aktivnost, da bi jo lahko otroci resno osvojili.

Za čisto pravo in zaresno učenje jahanja pa so otroci običajno zreli pri nekje 8 – 10 letih. Takrat so telesno dovolj razviti, da lahko začnejo bolj intenzivno trenirati jahanje in se učiti bolj zahtevnih vaj in nalog.

Potrebna oprema za jahanje konjev

Četudi še ne jahajo čisto zares, otroci vseeno potrebujejo nekaj jahalne opreme. Prva in obvezna je seveda čelada, ki pa vam je ni potrebno takoj kupovati.

Ponavadi čelade za začetek dobite v večini konjeniških klubov. Čelade in ostala jahalna oprema ni prav poceni in dokler ne veste, ali bo otrok jahal večkrat, ni treba po nepotrebnem zapravljati denarja.

Priporočljive so tudi dolge hlače, saj se med jahanjem otroške nogice drgnejo ob sedlo, kar lahko povrzoči neprijetne odrgnine, ter zaprti čevlji (lahko so škorenjci, superge ali podobno). Četudi boste šli jahati poleti, ko bo 30 in več stopinj, ne hodite na jahanje v »tevicah«, japonkah ali drugi poletni odprti obutvi. Pri nas vas bomo prijazno zavrnili, saj je varnost le na prvem mestu, česar pa z odprto obutvijo ne moremo doseči.

Hlače naj ne bodo iz drsljivega materiala, saj to otežuje jahanje, ker otroku v sedlu nenehno drsi. Dovolj je kakšna ponošena trenirka, ki vam je ni škoda. Rokavice so pozimi dobrodošle, poleti pa jih ne potrebujete.

Kako poteka jahanje konjev za otroke?

V Konjeniškem klubu Grič skušamo otrokom celostno predstaviti konja in skrb zanj. Otrokom skušamo pokazati, da ima konj svoje potrebe, kakšna je varnost pri konjih, da jih je potrebno pred jahanjem vedno skrtačiti in pogledati kopita, kakšno opremo potrebujemo za jahanje konjev in kje je spravljena, ipd… Jahanje za otroke traja 20 do 30 minut, odvisno od programa, ki ga izberete.

Predvsem je pomembno, da se otroci na konju ne dolgočasijo, zato dolgotrajno jahanje niti ni smiselno.

Za otroke imamo v Konjeniškem klubu Grič tri ponije, črno-belo poniko Najo, rjavega islandskega ponija Spirita ter svetlorjavega welsh ponija Ananasa. Vsi trije so vajeni otrok, prijazne narave in zanesljivi.
(OPOMBA:  ne glede na to, da so naši poniji dobro vzgojeni in socializirani, pa se je potrebno zavedati, da so še vedno živali in da imajo kosmata ušesa. Zato pride dan, ko so malce slabe volje in kakšen padec ni povsem izključen).

Konja najprej skupaj pripeljemo iz izpusta, pokrtačimo in očistimo ter skupaj osedlamo. Potem otrok v spremstvu vodnika konja odpelje v manežo, kjer ga s pomočjo pručke zajaha.

Najprej naredimo nekaj »ogrevalnih« krogov, da se otrok privadi na konjevo gibanje, potem pa se lotimo prvih vaj za ravnotežje (miganje s prstki, žoganje, dotikanje prstov na nogah, pobiranje kozarčkov).

Kasneje, ko otrok pride večkrat na jahanje konjev, se počasi začnemo učiti ustavljanja, pravilnega držanja vajeti, osnovnih ukazov za gibanje in podobno. Včasih gremo s konjičkom celo na sprehod do bližnjega sadovnjaka.

Ob koncu jahanja konjička še skupaj razsedlamo in vrnemo v izpust, za nagrado pa mu skupaj z otrokom ponudimo korenček ali jabolko.

 

Pridete na jahanje? Potem kliknite sem in preberite, kako lahko rezervirate termin.

 

Mojca Pušlar