Koliko stane oprema za jahanje konja

Tako kot pri vsakem drugem športu, je tudi pri jahanju zaželena vsaj osnovna oprema. Za prve ure so čisto dovolj trenirka in zaprti, malo bolj robustni čevlji, čelado pa vam bodo ponavadi posodili v izbranem klubu.

Žal zaenkrat v Sloveniji ni možnosti za izposojo jahalne opreme, tako kot si lahko na primer za en dan izposodite smuči in pancerje.

 

oprema za jahanjeRavno tako na začetku ni nujno potrebno, da si nabavite najdražje škornje in hlače, ampak bosta osnovna ali srednja kvaliteta čez glavo dovolj.

In brez skrbi, nihče vas ali vašega otroka ne bo pogledoval postrani, če ne bo imel najbolj “nobel” hlač in “tahude” čelade. Konji ne znajo brati in jim je popolnoma vseeno, kakšno opremo za jahanje imate 🙂

Če ste na konju že odsedeli 10, 20 ali več ur in še ne kaže, da vas bo jahalna mrzlica spustila, pa le razmislite o boljši jahalni opremi.

Oprema za jahanje, ne glede na to, kakšne znamke je, nudi jahaču osnovno zaščito pred konjskimi nogami, padci, buškami, odrgninami in še čem, kar se pogosto zgodi v hlevu in pri delu s konji.

Osnovna oprema za jahanje je sestavljena iz:

Čelade
Jahalnih hlač
Jahalnih čevljev ali škornjev
Rokavic
Želve

 

Jahalna čelada

Čelada je osnoven in obvezen del opreme za jahanje, saj brez nje sploh ne smete na konja.

Vsaka čelada, ki jo uporabljate, mora biti atestirana, je pa precej manj važen izgled kot pa njena funkcija. Jasno, ni nujno, da v čeladi izgledate kot kakšen “kekec”, vendar je na trgu toliko izbire, da boste zagotovo našli kakšno, ki vam bo všeč. Bistveno je, da se čelada lepo prilega glavi, da ni prevelika ali premajhna in da jo lahko primerno zategnete.

Čelada vam bo resnično “prav prišla” le enkrat, in takrat vas bo (upam) rešila hudih poškodb glave. Po vsakem resnem padcu, pri katerem udarec prestreže čelada, jo je potrebno obvezno zamenjati in kupiti novo.

Cene čelad se gibljejo od 20 do 400 EUR

Jahalne hlače

Jahalne hlače so takoj za čelado drugi najbolj pomemben kos opreme za jahanje konja. Hlače za jahanje imajo po notranji strani stegen in na zadnji plati všito usnje, zaradi česar je oprijem na sedlu boljši (ne drsijo), jahanje pa bolj udobno.

Pri nakupu jahalnih hlač imejte v mislih, da bodo hlače deležne slinjenja, drgnjenja in veliko prahu, saj konjski hlev pač ni najčistejši kraj na svetu. Pri jahalnih hlačah je tako smiselno izbrati praktično barvo, na kateri se ne bo poznal vsak prahec ali madež.

Četudi še tako obožujete belo barvo, vam belih jahalnih hlač nikakor ne priporočam, medtem ko so na tekmah obvezne. Ravno tako ne vzemite preveč kričečih barv, saj se vas lahko konj ustraši. Ne hecam se.

Cene jahalnih hlač se gibljejo od 15 EUR do 240 EUR.

Jahalni čevlji ali škornji

Dobra obutev je pri konjih izrednega pomena. Običajno imajo jahalni čevlji in škornji  ojačan sprednji del in so posebej prilagojeni jahanju. Narejeni so tako, da lepo “sedejo” v streme in so običajno precej vzdržljivi (čeprav slej kot prej vseeno razpadejo 🙂 ).

Poleg vsega naštetega noge odlično zaščitijo tudi pred blatom in konjskimi figami 🙂

Za začetek je povsem dovolj, če kupite gumijaste jahalne čevlje ali škornje. Usnjeni so seveda boljši, vendar je ustrezno “boljša” tudi cena, zato ni potrebno pretiravati.

Cene jahalnih čevljev se gibljejo od 35 EUR do 340 EUR

Jahalne rokavice

oprema za jahanjeRokavice so pri jahanju zgolj priporočljive, uporaba pa je najbolj odvisna od osebne odločitve. Če vas hitro ožuli, potem vsekakor priporočam nakup. Seveda so pozimi rokavice skoraj obvezne, saj drugače roke odrevenijo in ne morejo več upravljati z vajetmi.

Če pa vaše roke niso tako zelo občutljive, jih vsaj (poleti) načeloma niti ne potrebujete.

Cene rokavic se gibljejo od 4 EUR do 55 EUR

Zaščitni brezrokavnik (želva)

Ker je jahanje specifičen šport, so tudi padci bolj kot ne specifični, zato je želva vedno bolj pogost del opreme za jahanje. Ni sicer nujna, vendar pa jo toplo priporočam, še posebej otrokom. Res da je gibanje zaradi želve nekoliko bolj okorno, vendar pa zagotovo lahko vaša rebra rešijo bolečega udarca ali celo zloma. Da ne govorim o hrbtenici…

Cene zaščitnih brezrokavnikov (želv) se gibljejo od 60 EUR do 400 EUR

Seveda sem tukaj naštela bolj kot ne osnovno jahalno opremo.  Trgovinah dobite še množico takšnih in drugačnih majčk, nogavic, vsesortnih dodatkov, ki pa (vsaj v začetku) niso nujno potrebni. 

Pozimi pa med obvezen del opreme za jahanje sodijo tudi termoaktivno perilo in termo nogavice, ki vam bodo pomagali ostati suhi, kljub temu, da boste v sedlu “švicali”.

 

Kje kupiti opremo za jahanje 

OPREMA/TRGOVINA UNIHORSE  CLAIR   DECATHLON  EQUIVA  KRAEMER POVPR. CENA
ČELADA 40 – 220 48 – 80 20 – 45 90 – 400 30 – 80  105 EUR
JAHALNE HLAČE 30 – 45 36 – 100 15 – 50 80 – 240 50 – 180  82 EUR
ROKAVICE 4 – 25 4 – 40 3 – 20 15 – 90 5 – 55  26 EUR
JAHALNI ČEVLJI 34 – 115 40 – 100 30 – 70 30 – 340 20 – 270  105 EUR
JAHALNE GAMAŠE 26 – 90 25 – 65 15 – 20 20 – 320 20 – 140  73 EUR
MAJČKA 5 – 50 20 – 30 15 – 20 30 – 110 20 – 60  36 EUR
ŽELVA 80 – 160 80 – 170 40 60 – 100 80 – 400  130 EUR

 

Za jahanje na rojstnih dnevih s konji potrebujete le čelado in zaprte čevlje. Poglejte programe.

 

 

Mojca Pušlar

Leave Comment