Konji v gimnastiki

Konji so pomembni partnerji tudi v posebnem, čeprav bolj neznanem športu, in sicer gimnastiki na konjih. Nekateri to imenujejo kar ples na konjih.

Kako je videti gimnastika na konjih? Oglej si v videu:

 

 

konji v gimnastikiIz gimnastike na konjih pa sem ti pripravila tudi pobarvanko 🙂
Klikni na slikco na levi, si jo natisni in barvaj.

Mojca, Konjeniški klub Grič

 

 

 

 

Še malo več o gimnastiki na konjih
Po vsej verjetnosti so bili prvi, ki so se ukvarjali z gimnastiko na konjih, stari Rimljani. Rimljani so namreč ljubili zabavo in med igrami, ki so jih redno prirejali za zabavo, so svoje znanje na konjih prikazovali starorimski akrobati. V kasnejših časih so akrobati na konjih nastopali tudi v cirkusih.

Danes je gimnastika na konjih lahko tekmovalnega ali le sprostitvenega značaja. Na tekmah pa gre zares. Tekmovalci morajo na konju izvesti določene like, vsaka vaja pa se ocenjuje z ocenami od 0 do 10. Tudi konji dobijo ocene, predvsem na podlagi tega, kako mehko in enakomerno se gibljejo.

Gimnastika na konjih kot sprostitev je umetnost, rekreacija in tudi hudo zanimiva prostočasna aktivnost. V nasprotju s tečaji jahanja, kjer otroci pred osmim ali desetim letom ne morejo začeti, lahko najmlajši začnejo gimnastiko na konjih izvajati že pri treh letih. Seveda so začetki počasni, najprej v koraku, potem pa sčasoma napredujejo vse do kasa in galopa.

Konji, ki kot pomemben partner sodelujeo pri gimnastiki na konjih, so nekaj posebnega. Pasma konja niti ni tako zelo pomembna, jasno pa je, da poniji za ta šport ne pridejo v poštev 🙂
Po značaju so ti konji mirni, močni, v dobri kondiciji in enakomernih gibanjem. Seveda je treba konje, tako kot na vse, tudi na gimnastiko, najprej dobro natrenirati. Predvsem se morajo navaditi na to, da akrobati skočijo z njih (ponavadi na riti) in da precej mahajo z rokami in nogami. Nevajen konj bi se tega kaj hitro lahko ustrašil, ti konji pa so tega navajeni, zato se ne prestrašijo.
Ponavadi se skozi treninge med akrobati in konji razvije poseben odnos.

Preden pa greš, lahko prebereš še zgodbo o tem, kako veliko srce imajo konji.

Mojca Pušlar

Leave Comment