»Pojdimo. Tukaj nam ne pustijo jahati.«

Zadnjič se je pri nas oglasila mamica z dvema otrokoma. Slučajno so bili na poti domov, pa so se spomnili, da so bližini poniji in otroka sta si zaželela jahanja. Ko so dobro prispeli in stopili iz avta, so videli, da je otrok, ki je bil pred njimi, ravno skočil s konjička. Že so se razveselili, da bodo takoj na vrsti, saj je konjiček prost. Na žalost je bilo veselja kmalu konec.

IMG_8127_e2_rszKonjiček je namreč odšel v hlev na počitek in večerjo, jahanje je bilo za tisti dan zaključeno in otroka nista mogla jahati ponija. Razočaranje je bilo res veliko in mamica je rekla: »Pojdimo. Tukaj nam ne pustijo jahati.«

Morda ne veš, ampak jahanje za konje pomeni delo, lahko rečeva službo. In konji svoje službe ne morejo opravljati po 8 ali 10 ur na dan, tako kot to lahko počnemo ljudje. Če delajo preveč, postanejo preutrujeni in sitni. In kadar so sitni, lahko ugriznejo ali vržejo koga iz sedla. Tega pa si nihče ne želi, kajne?

Poleg tega so konji bitja navade in morajo vsak dan ob istem času dobiti zajtrk, malico in večerjo. Pri tem jim moramo nujno pustiti nekaj časa, da svoje seno tudi v miru pojedo in oddremajo kakšno »kitico«. Konji namreč dremajo večkrat na dan in se na ta način spočijejo.

Nekaj časa v dnevu je v konjeniških klubih vedno namenjenega tudi čiščenju hleva in izpustov, pometanju in tudi kakšnim manjšim popravilom. Konjem bokse in izpuste čistimo vsak dan zjutraj  in zvečer, poleg tega jih je treba nahraniti vsaj trikrat na dan.

Če želimo, da je jahanje za otroke lepo, predvsem pa varno doživetje, moramo vsi spoštovati konje in njihove potrebe in navade. Le tako so konji lahko spočiti in pripravljeni delati.

Zato bodo povsod, kjer imajo konje, veseli, če boš prej poklical/a in se dogovoril/a za termin.


Kako v KK Grič poteka praznovanje rojstni dni s konji? Klikni tule in si oglej programe.


Pa se kdaj vidimo 🙂

 

Mojca Pušlar

Leave Comment