Zanimivosti o konjih

Konji spremljajo človeka že približno 5.000 let, danes pa so predvsem naši prijatelji v športu in prostem času. Ponekod jih še vedno uporabljajo za poljedelstvo, sodelujejo v policijskih enotah, pri terapijah s pomočjo konj in podobno. Tudi sicer so silno zanimive živali, zato smo zbrali nekaj zanimivosti o konjih.

Odrasli konji tehtajo približno 500 kilogramov. Seveda ne vsi, saj so poniji precej lažji (200 do 300 kg), nekateri delovni konji pa lahko tehtajo tudi 1000 kilogramov. Najtežji konj na svetu je bil Samson, (pasma Shire), ki je tehtal kar 1524 kg.

zanimivosti o konjih

Konjsko kopito

Konjsko kopito je iz enake snovi kot človeški nohti. Kopita nenehno rastejo, zato jih moramo obrezovati in piliti. Ravno tako kot otroci prerastejo čevlje, tudi konji prerastejo podkve, zato jih je potrebno vsakih 6 do 8 tednov sneti, popiliti kopito in jih na novo kovati (natakniti podkve).

Konj ima največje oko od vseh kopenskih sesalcev. Ponoči vidijo bolje od ljudi, vendar pa se konjevo oko dlje časa prilagaja na temo ali svetlobo kot pa človeško. Konji imajo precej širše vidno polje kot ljudje. Tako na primer vidijo koleno jahača, ki sedi na njih. Ne vidijo pa neposredno pred seboj, neposredno za seboj in neposredno pod seboj. Zato moramo konja vedno z glasom opozoriti, da se mu približujemo in mu dati vedeti, da smo pri njem.

zanimivosti o konjih

Konjska ušesa

Konji nenehno spremljajo, kaj se dogaja okoli njih. Ponavadi je pozornost konja usmerjena tja, kamor so obrnjena njegova ušesa. V ušesih imajo konji kar 16 mišic, s katerimi jih lahko obračajo za 180 stopinj.

S svojimi dolgimi nogami in velikim srcem ter pljuči, so konji namenjeni dirjanju (galopiranju). V galopu je povprečna hitrost konja od 40 do 48 km na uro. Po drugi strani pa preskakovanje ovir za konje ni povsem naravno in če imajo le možnost, se bodo oviri raje izognili kot pa jo preskočili.

 

zanimivosti o konjih

Počivanje

Konji skozi dan večinoma stojijo in tudi dremajo stoje. Med dremanjem »zaklenejo« sklepe in mišice v nogah, zato tudi med spanjem ne padejo. Ponavadi enkrat v dnevu ležejo na tla, za kakšne pol urice ali 45 minut.
Ker so precej težki (običajno okoli 500 kg), ne smejo biti predolgo v ležečem položaju, saj si lahko stisnejo notranje organe.

Konji ne morejo delati po 8 ur na dan, kot lahko delamo ljudje. Zato jih tudi ne smemo jahati več kot uro ali dve naenkrat. Tudi pri učenju jahanja ne smemo pretiravati, zaradi jahača in tudi zaradi konja.

Konji lahko spijejo do 35 l vode na dan in pojedo 15 kg sena ali trave.

Zanimivosti o konjih

Falabella

Najmanjša pasma konj na svetu je Falabella iz Argentine. Največja pasma konj pa so Shire iz Anglije. Največji konj na svetu je trenutno Big Jake, ki je visok 210 cm. Konje sicer merimo na vihru, ki je vedno enako oddaljen od tal.

Najstarejši konj na svetu je bil »Stari Billy« (Old Billy), ki je doživel kar 62 let. Povprečna življenjska doba konja je od 20 do 30 let.

 

zanimivosti o konjih

Pozdrav med konji

Ko se konji srečajo, se pozdravijo tako, da stegnejo glavo in staknejo nosove.

 

 

 Konje lahko bolje spoznate na delavnici “Konjarček za 1 dan”. Kliknite SEM in preverite program. 

 

 

Mojca Pušlar